Redna ali izredna odpoved delovnega razmerja-razlika je očitna

Odpoved delovnega razmerja v Sloveniji ureja Zakon o delovnih razmerjih. Z uveljavitvijo delavnopravne zakonodaje, se je uveljavil pogodbeni princip urejanja delovnih razmerij. Zakon opredeljuje različne načine odpovedi delovnega razmerja, pri katerih pogodbo o zaposlitvi redno ali izredno odpove delodajalec ali delavec, lahko pa tudi katerakoli pogodbena stranka. Poznamo dve vrsti odpovednega razmerja, to sta redna odpoved in izredna odpoved delovnega razmerja. Pomembna razlika med obema vrstama odpovedi delovnega razmerja je v tem, da se zgodi izredna odpoved brez odpovednega roka, kar pomeni v trenutku, ko delavcu preteče pogodba o zaposlitvi. Redna odpoved delovnega razmerja se lahko zgodi zaradi poslovnega razloga, razloga nesposobnosti, kar velja posebej za delavca in pa iz krivdnega razloga. Izredna odpoved delovnega razmerja v resničnem svetu pomeni odpoved pogodbe brez odpovednega roka. Odpoved delovnega razmerja lahko izvrši ne le delodajalec, pač pa tudi zaposleni.

Delodajalec lahko tako odpoved delovnega razmerja poda delavcu kadarkoli in brez dodatnih obrazložitev, pri tem pa mora spoštovati in dosledno upoštevati odpovedni rok. Delodajalec lahko svojemu zaposlenemu poda tudi redno odpoved, a le pod pogojem, če za to obstaja resen, predvsem pa utemeljen razlog, ki ga je dolžan dokazati. Pred samo odpovedjo mora spoštovati tudi določen postopek, kot je ecimo predhodno opozorilo, zagovor, obveščanje sindikata, ter obenem preveriti vse možnosti za zaposlitev delavca na neko drugo delovno mesto. Z strani delodajalaca so lahko razlogi za odpoved delovnega razmerja tudi poslovni razlogi, ekonomski, organizacijski razlogi, nesposobnost delavca, to je predvsem v primeru, ko delavec ne dosega želenih rezultatov in krivdni razlog ali kršitev pogodbenih obveznosti. Ko je govora o takšni odpovedi, je delavec upravičen do zakonsko določenega odpovednega roka, v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in iz razloga nesposobnost pa tudi do odpravnine. Odpoved delovnega razmerja lahko torej nastane iz različnih vzrokov, vsak med njimi pa ima svoje posebnosti.

Več informacij tukaj

Hrvaška in njeni biseri

Hrvaška je država, ki ima praktično neomejene morske naravne danosti. Skoraj 6000 km obale, ki se razprostira na celinskem delu in na otokih, predstavlja pravo naravno bogastvo, ki ga Hrvaška s pridom izkorišča s svojo vrhunsko turistično ponudbo. Za mnoge Evropejce in prebivalce drugih krajev sveta je Hrvaška priljubljena turistična destinacija. Ker gre za relativno veliko evropsko državo, ima Hrvaška izjemno raznoliko pokrajino. Kar se obale tiče, lahko rečemo, da jo je možno razdeliti na istrski in dalmatinski del. Oba dela seveda druži morje, vendar pa se tako po kulturnih kot po naravnih danostih precej razlikujeta.

Hrvaška Istra je od nekdaj predstavljala najbolj priljubljeno poletno turistično destinacijo Slovencev. Ena izmed ključnih prednosti, ki jih ponuja Hrvaška Istra, je bližina. Kjerkoli v Sloveniji se nahajate, boste najkasneje v dveh ali treh urah v izbranem istrskem mestu. Ceste povezave so odlične, edina slabost je gneča na mejnih prehodih v času visoke turistične sezone. Tudi Dalmacija je danes veliko bolj dosegljiva, kot je bila nekoč. Pred leti zgrajena avtocesta nas hitro pripelje do južnega dela in tako privarčujemo kar nekaj ur, ki nam jih je včasih odvzela tako imenovana Jadranska magistrala.

Hrvaška je sončna dežela. Statistika kaže, da ima kar 2600 sončnih ur na leto. Temperatura morja se v zimskih mesecih spusti do 5 stopinj Celzija, poleti pa doseže kar 28 stopinj Celzija. Hrvaška velja za pravi ekološki raj v Evropi. Težko boste našli deželo, ki je tako čista in v kateri je narava tako lepo ohranjena in negovana. Plitvička jezera so celo uvrščena na sam seznam Unescove svetovne dediščine. Ljubiteljem narave lahko Hrvaška ponudi največ v balkanski regiji.

Tudi Hrvaška tradicionalna kuhinja je nekaj božanskega. Značilna hrana so pršut, klobasice, različne pite in ostrige. Ker gre za vinorodno deželo, lahko pričakujete prava gurmanska doživetja, če boste seveda znali izbrati dobro gostilno s kakovostno in pestro ponudbo.

Dragi ali poceni čevlji?

Ženski čevlji so zelo pomemben modni faktor. Obleka, torbica, make up, različni modni dodatni in čevlji morajo delovati usklajeno, da lahko rečemo, da je oseba lepo oblečena. Zelo pogosto se dogaja, da nekatere ženske zanemarijo čevlje, kar pa je nedvomno usodna napaka, ki lahko popolnoma pokvari lep in usklajen zgornji del videza. Zato poskrbite, da so čevlji prav tako izbrani z okusom, kot so izbrani vsi drugi kosi oblačil in modni dodatki. Cena tukaj ni izgovor, saj se dandanes dobijo izjemno všečni čevlji že za precej malo denarja, res pa je, da je vprašanje njihova kakovost in vzdržljivost.

Na ceno, ki jo dosegajo čevlji, vplivajo številni dejavniki. Na prvem mestu je seveda blagovna znamka. Seveda ni skrivnost, da bolj kot je neka blagovna znamka priznana, višjo ceno dosegajo čevlji. Okrog tega, kako vpliva cena na kakovost, pa obstajajo zelo različna mnenja. Nekateri kupujejo le takšne čevlje, ki jih izdelujejo najbolj prestižne blagovne znamke, ker so prepričani, da je cena najboljša garancija za kakovost. Ampak resnici na ljubo, je potrebno opozoriti na to, da se lahko tako dragi čevlji hitro uničijo, prav tako pa lahko poceni čevlji trajajo več sezon. Velik faktor na trajanje ima tudi sreča, kakšen primerek nekdo kupi.

Vendar je potrebno glede kakovosti še dodatno opozoriti na to, da imajo dražje blagovne znamke daljšo garancijo na izdelek. Nekateri čevlji imajo tako lahko garancijo tudi za celo leto. Proizvajalec jamči, da bo v primeru poškodovanosti čevlja, do česar je prišlo med normalno uporabo, zamenjal čevelj z novim vendar istim modelom in številko. Kvalitetna obuvala se prav tako lahko poškodujejo, lahko jim poči šiv, se prelomi guma na stopalu, odstopi kakšen zlepljen del ali kaj tretjega. Iz te perspektive lahko rečemo naslednje: dražji čevlji trajajo več sezon in so zato dražji, cenejši pa trajajo lahko le eno sezono in jih je zato potrebno pogosteje menjati.

Poiščite jih tukaj

Prava zavarovalnica se zaveda odgovornosti do svojih strank

Zavarovalnica je ustanova, ki svojim članom zagotavlja zdravstveno in socialno varstvo. Največja zdravstvena zavarovalnica pri nas je Vzajemna, ki pa je hkrati tudi največja specializirana zavarovalnica za prostovoljna zdravstvena zavarovanja. Vzajemna zavarovalnica ima v našem prostoru najdaljšo zgodovino in ima tako izjemno pomembno vlogo v zavarovalništvu. So vodilni ponudnik zavarovanj, ki z lastnimi zmogljivostmi in z mrežo pogodbenih izvajalcev nudi celovito alternativo javnemu sistemu zdravstvene in socialne oskrbe. Njihovo največje in hkrati osnovno poslanstvo je, da se trudijo svojim članom zagotoviti zdravstveno in socialno varnost po načelu vzajemnosti. Vzajemna je specializirana zdravstvena zavarovalnica, ki s svojim prostovoljnim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem dopolnjuje sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga poznamo v Sloveniji. Deluje po načelu vzajemnosti, kar v praksi pomeni to, da vsi člani vzajemne zavarovalnice prispevajo za varnost svojih članov. Vzajemnost se najbolj odraža na medgeneracijski pomoči pri pokrivanju nekaterih stroškov. Zavarovalnica Vzajemna je s svojim sloganom, ki je dobro poznan vsem zelo priljubljena. Ima kar nekaj poslovnih ciljev, ki so zelo blizu njenim članom in verjetno se veliko ljudi prav zato odloči za sklenitev zdravstvenega zavarovanja pri njih. Krasi jih odgovornost, kar pomeni, da izpolnjujejo svoje dolžnosti, čutijo obvezo do svojih zavarovancev, želijo biti pošteni in moralno obvladovati slaba nagnjenja, trudijo se, da imajo spoštljiv odnos, saj lahko le na takšen način zagotovijo in obdržijo svoje dostojanstvo. Zavarovalnica Vzajemna je strokovna, zanesljiva in ustvarjalna, predvsem pa vedno pripravljena priskočiti na pomoč svojim zavarovancem. Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna svojim zavarovancem nudi različne možnosti osnovnih zavarovanj, dopolnilnih, dodatnih, nezgodnih, zavarovanj tistih, ki želijo le osnove in seveda tistih, ki želijo nadstandard. V njihovi bogati ponudbi zavarovanj prav vsak najde zavarovanje po svoji meri. Ko že mislimo, da se zaupanje ne splača, je tud zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, kjer je zaupanje v svoje zavarovance na prvem mestu.

Naš tihi sovražnik, holesterol

Holesterol je vosku podobna snov, ki je ključna sestavina živalske celice. V telesu nastanejo iz njega tudi druge snovi, ki so nujno potrebne za življenje. Holesterol je pomemben del celičnih membran in sestavni del nekaterih hormonov. V telesu nastaja v jetrih in v nekaterih drugih organih, od zunaj pa ga lahko seveda vnašamo tudi s hrano. Med s holesterolom bogate vire spadajo mlečne maščobe, jajčni rumenjaki, mastno meso, maslo in tako dalje. Rastlinske maščobe holesterola ne vsebujejo. Holesterol nastaja v telesu, in sicer v jetrih, v odvisnosti od količine že prisotnega. Če je v telesu holesterola dovolj, je notranje nastajanje zmanjšano in obratno, če ga v telesu primanjkuje, je nastanek povečan. Holesterol torej še zdaleč ni nekaj, kar bi bilo odvečno ali celo škodljivo, ampak ima v telesu zelo pomembne vloge, saj se med drugim nahaja tudi v krvi, kot sestavni del lipoproteinov. Holesterol v grobem delimo v dve skupini, na HDL holesterol ali »dobri« holesterol. Ta pomaga ohranjati optimalno raven holesterola v žilah in odstranjuje presežek iz žilnih sten.

Z odvzemanjem maščob se počasi spreminja iz dobrega (HDL) v slabega (LDL) holesterol. Ta se vrača v jetra, kjer se s pomočjo jetrnih encimov zopet spremeni v dobrega (HDL) holesterol. Prizadevamo si, da je raven dobrega holesterola čim višja, slabega pa čim nižja. Razmerje med dobrim in med slabim holesterolom naj bo vsaj 0, 4. Če je raven slabega holesterola previsoka, je prvi in najbolj pomembni korak, da začnemo uživati zdravo in dietno prehrano. Še posebej, če imamo previsoko telesno težo, moramo začeti uživati nizkokalorično hrano, z več vlakninami, zelenjavo, polnozrnate izdelke in sadje. Tudi oljčno olje je tisto, ki znižuje vrednost slabega in povečuje vrednost dobrega holesterola. Če je holesterol povečan, se svetuje redno gibanje, športne dejavnosti, z zmanjšanjem vrednosti, se zmanjša nevarnost bolezni srca in ožilja.

Prevajanje je zapleten strokovni proces

Prevajanje je veliko več kot enostaven proces, kar pomislite, kako bi bilo, če bi bilo to res. V tem primeru bi prevajalce računalniki s svojo napredno tehnologijo že zdavnaj nadomestili, prevajanje pa že dolgo več ne bi bilo naporno, intelektualno delo, ki zahteva človeka s kar nekaj dolgoletnega znanja. Za pripravo dobrega in kakovostnega prevoda je potrebno zelo dobro poznavanje slovničnih in pravopisnih pravil, poleg tega pa prevajanje vključuje tudi razumevanje področja prevajanja, kulturnih raznolikosti okolja in medija, v katerem se bo prevod uporabljal, kakor tudi ciljne skupine, ki ji je sam prevod namenjen. Prevajanje se deli na dve vrsti, to sta ustno prevajanje, ki se imenuje tudi tolmačenje in pisno prevajanje. Tudi obe vrsti prevajanja imata še nekaj podvrsti. Tolmačenje se deli na konsekutivno prevajanje, konkurenčno prevajanje, simultano prevajanje in telefonsko prevajanje. Razlike med enim in drugim tolmačenjem niti niso gromozansko velike. Konsekutivno prevajanje in simultano prevajanje se razlikujeta v tem, da pri konsekutivnem prevajanju oziroma tolmačenju tolmač in govorec ne govorita istočasno, ampak izmenično, medtem, ko pri simultanem oba govorita istočasno.

Pisno prevajanje se deli na strojno prevajanje, literarno ali književno prevajanje, splošno prevajanje in strokovno prevajanje. Najbolj uporabljena podzvrst prevajanja je splošno prevajanje, ki se uporablja v vsakdanjem življenju. Za splošno prevajanje se ne potrebuje posebno znanje jezika, ki pa je nujno potrebno pri književnem in strokovnem prevajanju. Posebna vrsta prevajanja so sodni ali uradni prevodi, ki jih lahko opravljajo le sodni prevajalci, ki so za svoje delo strokovno usposobljeni. Zelo zahtevno, hkrati pa zelo kreativno je literarno ali književno prevajanje. Pri literarnem prevajanju je govora o prevajanju pesmi, drame, komedij, novel, romanov, pri čemer se ne prevaja samo vsebina, ampak mora imeti prevajalec čut za lepo besedo in prevesti tudi sporočilo izvornega besedila. Prevajanje ne sme biti nikoli dobesedno, vedno se najprej prebere celotno besedilo.

Kaj je fitnes in kakšno opremo potrebujete za vadbo v njem?

Fitnes je beseda, ki izvira iz angleškega izraza To be fit, kar pomeni biti v dobri fizični kondiciji, biti dobrega zdravja oziroma, biti pripravljen. Vadba v fitnesu spada v področje športne rekreacije v bivalnem okolju in je ena izmed najbolj razširjenih, pa tudi najbolj priljubljenih športnih aktivnosti v današnjem času. Zato upravičeno velja, da je fitnes dober gradnik, pa tudi temelj prav vsakega športa. Vadba v fitnesu je namenjena pridobivanju mišične moči in vzdržljivosti, razvijanju pa tudi ohranjanje gibljivosti, krepitvi srca, dihal in ožilja, uravnavanju telesne teže, številnim je odličen kondicijski trening ali pa tudi kot del rehabilitacije in preventive pred poškodbami. Vsaj kar se tiče žensk, je še vedno eden izmed najmočnejših, velikokrat kar edini razlog za obisk fitnesa shujšati. Pri moških je cilj v večini primerov povsem drugačen, oblikovati telo, kar v praksi pomeni bicepsi in kvadratki na trebuhu. Fitnes pa je na srečo vedno pogosteje prostor, v katerega hodijo tisti, ki vedo kaj pomeni telesna aktivnost, nekateri pa celo kako pomembni so gibljivost, moč in stabilizacija. Dolgi zimski dnevi so kot nalašč za obisk fitnesa. Če ste tudi vi med tistimi, ki jim je gibanje na svežem mrzlem zraku prej muka, kot užitek, je fitnes več kot odlična odločitev za vas. Za obisk v fitnesu ne potrebujete posebnih priprav in ne pripomočkov. Vse kar potrebujete, so kakovostna oblačila za fitnes, udobna športna obutev, brisača in bidon z vodo. Oblačila s katerimi se boste odpravili v fitnes, ne rabijo biti nujno popolnoma nova, niti ni pomembno ali so po zadnjih modnih trendih. Biti morajo narejena iz kakovostnega materiala, ki odbija vodo od telesa in tako pomaga telo ohraniti čim bolj suho in primerno toplo. Oblačila za fitnes so majice in dolge ali kratke hlače, ki so udobne in lahke.

Potovalna agencija se prilagodi vašim željam in potrebam

Potovalna agencija vam nudi svojevrstno potovalno doživetje. Dobra potovalna agencija se v prvi vrsti postavi v kožo svojega sopotnika, poskuša ugotoviti, kako radi potujete, kdo ste, kakšen je vaš temperament, potrudi se ugoditi vašim željam, obenem pa vam zna pravilno svetovati. Z vami je kot opora, pomaga vas usmeriti, da boste na svojem potovanju zares videli in doživeli vse, kar si resnično želite. V potovalni agenciji se bodo posvetili le vam, saj kakovostne agencije vedno bolj prakticirajo osebni pristop do popotnika. Poleg tega vam bodo znali svetovati tudi to, kdaj je najboljši čas za potovanej v določeno državo, kar je še posebej želena informacija, če potujete v eksotične ali v oddaljene dežele, ki je sami ne poznate. Prav tako vam bodo lahko povedali, kdaj je potovanje za vaš žep cenejše in kdaj je pravi čas, da boste od potovanja potegnili le največ.

 

Potovalna agencijaPotovalna agencija je za vas zato, da ji postavite vsa vprašanja v zvezi s potovanjem, ki vas zanimajo, prav tako pa vam bodo pomagali ubrati najboljšo pot pri načrtovanju samega potovanja. Kljub temu, da si lahko s pomočjo spletnih strani potovalni načrt pripravite tudi sami, morate vseeno vedeti, da obstaja možnost, da sami ne boste našli nabolj ugodnih letalskih prevoznikov ali najugodnejših možnosti za namestitev. Veliko kakovostnih potovalnih agencij dobro pozna ponudbo hotelov, bodisi iz lastnih izkušenj ali pa s povratnimi informacijami, ki so jih pridobili od svojih strank, ki so usluge določenega hotela koristili tudi sami. Le s pomočjo kakovostne in zanesljive potovalne agencije bo vaše potovanje zares popolno. Potovalni agenti, ki so zaposleni v potovalni agenciji, vam lahko pomagajo taki pri sami rezervaciji potovanja, pri nadzoru kvalitete vašega potovanja, prav tako pa vam pomagajo, če se na samem potovanju pojavijo kakršnekoli nepredvidene težave. Potovalna agencija je naložba, ki se obrestuje.