Nespečnost lahko resno ogrozi zdravstveno stanje

Nespečnost je blaga ali pa huda motnja spanja. Nekatere muči nespečnost le v prvi fazi počitka, kar pomeni, da ne morejo zaspati ali pa potrebujejo za to zelo dolgo časa. Druge pa nespečnost muči predvsem tako, da se čez noč velikokrat zbujajo in nato spet zaspijo. Hujša oblika pa lahko človeka celo prebudi in mu ne dovoli več zaspati. Tiste posameznike, ki muči nespečnost tako, da potrebujejo veliko časa, da lahko zaspijo, nato pa imajo še dodatni problem z vzdrževanjem spanja.

Nespečnost je lahko posledica številnih dejavnikov. Vendar pa preden pričnemo zbujati vik in krik okrog tega problem, je dobro, da nekaj časa počakamo. Nespečnost je lahko tudi le prehodna. Za takšno nespečnostjo trpi veliko ljudi, vendar običajno nima nekega resnega ozadja, ki bi ga bilo potrebno nadzorovati in odpraviti. Lahko je posledica, ki jo povzroča stresno življenje. Nespečnost, ki je posledica nekoliko bolj stresnega življenja, se slej ko prej odpravi sama. Zadostuje že to, da se oseba, ki jo nespečnost muči, nekoliko pomiri in težava gre sama od sebe proč, prav tako kot je tudi prišla.

Kadar nespečnost vztraja daljše obdobje govorimo tudi o akutni obliki nespečnosti. Takšna hujša oblika pa prinaša številne dodatne težave, saj se človek ne more spočiti. Kvaliteten spanec je ključ do zdravega življenja in vse daljše motnje lahko precej ogrozijo splošno počutje človeka.

Nespečnost je mnogokrat vzrok za hude glavobole, ki jih ne prežene nobeno zdravilo. Tako možgani kot drugi deli telesa potrebujejo kvaliteten spanec. Med spancem se telo regenerira in nabere nove moči, ki jih potrebuje človek, da lahko normalno funkcionira. Nespečnost pa to preprečuje. Stresno življenje in nespečnost sta mnogokrat vzroka, ki človeka pahneta v pregorelost. To je stanje hude utrujenosti, ki jo spremlja tesnoba in blaga depresija in apatičen odnos do življenja. Zato je nespečnost potrebno jemati resno in narediti vse, da se je človek odreši.

Vas zanima še več? Tukaj najdete vse odgovore

Zaposlitev – proaktivni pristop

Vsak si želi najti svojo sanjsko zaposlitev, to je delovno mesto, na katerem se bo počutil izpolnjenega, kjer bo lahko udejanjil svojo kreativnost in kjer bo deloval v spodbudnem okolju. Vendar pa le malokdo naredi vse, kar je potrebno, da se mu izpolnijo želje. Eden izmed najpomembnejših pristopov pri iskanju dela je tako imenovan proaktivni pristop. Ta izraz označuje inovativne pristope pri iskanju dela, ki vključujejo veliko samoiniciativnosti in kreativnosti.

Zaposlitev je torej potrebno iskati na tak način, da se izkoristijo vsi kanali, prek katerih lahko iskalec zaposlitve stopi v kontakt z delodajalcem. V primeru, da si nekdo želi zaposlitev v nekem podjetju, ki sploh nima razpisanih delovnih mest, to še ne pomeni, da nima nikakršnih možnosti, da tam najde svojo zaposlitev. Vprašanje je samo v tem, kako kreativen in prepričljiv je takšen iskalec zaposlitve. Vse kar mora narediti je, da napiše svojo lastno ponudbo za delo in jo pošlje direktorju ali kadrovski službi. Pri tem pa mora v tej prošnji delodajalca prepričati, da ima določene sposobnosti, ki lahko bistveno izboljšajo poslovni proces podjetja. Zato je pomembno, da takšen iskalec zaposlitve najprej dodobra preuči poslovni proces podjetja in v svoji prošnji vključi njegove lastne poglede in predloge za izboljšavo.

Vsak delodajalec, ki prepozna v nekomu zaposlenega, ki lahko doprinese k dodani vrednosti v podjetju, bo ponudil možnost za zaposlitev. In točno takšen način je proaktivno iskanje dela, s katerim lahko iznajdljiv iskalec zaposlitve najde svoje sanjsko delo.

Kdor išče zaposlitev in hoče biti pri tem uspešen, mora poskrbeti, da ima široko mrežo poznanstev, ki vedo, da išče zaposlitev. Zelo pomembna so tudi priporočila, ki jih iskalci dobijo od svojih znancev in sorodnikov ter prijateljev, saj veliko delodajalcev zaposluje po ključu priporočil, ki jih dobijo. Na tak način za delodajalca zaposlitev ni tako tvegana, saj upoštevajo priporočila ljudi, ki jim zaupajo.

http://www.mojazaposlitev.si/

Sončni ali solarni kolektorji

Verjetno ste že slišali, kaj je namen sončne elektrarne. Postopke pridobivanja energije iz sončne svetlobe sicer imenujemo tudi s skupnim izrazom sončna energija. Sončna energija se močno uporablja v tistih krajih, kjer drugih virov energije ni, ampak bi bilo nadvse dobro, če bi se teh postopkov posluževali tudi širom sveta. Vsak, ki pozna sončno elektrarno, namreč dobro ve, da je sonce čist in obnovljiv vir energije, ki pomaga našemu okolju z zmanjševanjem emisij ogljikovega dioksida. Sonce nam vsak dan na zemljo pošlje več energije, kot jo potrebujemo. Zakaj torej ne bi izkoristili naravne energije?

O sestavi solarnih sistemov vam največ lahko povedo strokovnjaki. Izraze kot so solarni sistem, sončni kolektor in sončna celica ste verjetno že slišali. Sončni ali solarni kolektorji so del solarnega sistema. V sončnih kolektorjih sicer izkoriščamo sončno energijo za segrevanje vode, medtem ko energijo pretvarjamo v elektriko v sončnih celicah. Kadar govorimo o sončnih kolektorjih, lahko razpravljamo o vakuumskih ali pa ploščatih sončnih kolektorjih. Vakuumski sončni kolektorji so nadvse primerni, kadar želimo solarno napravo izkoristiti v kar čim daljšem obdobju. Ti kolektorji namreč omogočajo dober sprejem energije tudi v času, ko ni direktnega sevanja, hkrati pa se lahko pohvalijo z zelo dobrim izkoristkom pri ekstremno nizkih temperaturah.

Ploščati sončni kolektorji pa poznamo že najdlje in so zato tudi najbolj tehnološko napredovali. Ti sončni kolektorji se uporabljajo predvsem za ogrevanje sanitarne vode in pa tudi kot podpora ogrevanja prostorov. Več informacij o sončnih kolektorjih lahko najdete na spletu ali pa se pozanimajte pri strokovnjakih. Postanite tudi vi uporabnik čiste energije!

Prevajanje književnih del

Prevajanje ni enoznačna jezikovna praksa. Nekateri celo trdijo, da je stilov prevajanja toliko, kolikor je na svetu prevajalcev. Praktično je nemogoče trditi, da bi neko besedilo dva različna prevajalca prevedla na enak način, pa čeprav se bi njuno znanje jezika ne kaj prida razlikovalo. Na podlagi te ugotovitve lahko trdimo, da je prevajanje zelo subjektivno delo, kar pomeni, da se vsak prevajalec vpiše v svoj lastni prevod. Določena stopnja zaznamovanosti prevoda s prevajalčevim jezikovnim stilom je neizogibna. Vendar pa nastanejo lahko za prevajanje kar velike težave, če je ta zaznamovanost prevelika, kajti v tem primeru lahko zasenči slog avtorja, ki je napisal originalno besedilo. To je predvsem pomembno, če gre za prevajanje literarnih del, kot so romani, novele in druga književna besedila.

V zgoraj navedenih primerih je celo zaželeno, da je prevajalec sam tudi poznavalec nekega avtorja, ki ima določen književni sloves. To pomeni, da pozna socialno in psihološko ozadje avtorja, saj je lahko s tem prevajanje veliko bolj zvesto avtorju originalnega besedila. Ta zvestoba pa je ključnega pomena za književna dela, ki imajo pomembno mesto v svetovni literaturi. Prevajanje takšnih del predstavlja tudi določeno etično odgovornost prevajalca, da s slabim prevodom ne zavaja publike, ki bo prevod brala.

Kadar se v procesu prevajanja pojavijo težavnejši deli, ki so zelo težko prevedljivi, takrat se prevajalec lahko zateče k lastni kreativnosti, saj je veliko bolje, kot da naredi posiljen dobesedni prevod. Prevajanje mora potekati kot uravnotežena črta med zvestobo originalnemu besedilu in berljivostjo ter naravnim zvenom jezika v ciljnem jeziku. Takšno ravnotežje in harmonijo pa je mogoče doseči le po dolgoletnih izkušnjah s prevajanjem in pa seveda z odličnim poznavanjem tako originalnega kot ciljnega jezika. Za konec pa ne smemo pozabiti še na pomen, ki ga ima jezikovni pregled celotnega prevoda. Vsako končno besedil mora biti jezikovno dosledno, brez napak in brez nejasnih formulacij.

http://www.prevodialkemist.si/

Zdravstveno zavarovanje v tujini

Osebe, ki želijo potovati v tujino, mora urediti zdravstveno zavarovanje, da bodo lahko koristili zdravstvene usluge na svojih potovanjih v primeru, da bi jih potrebovali. V ta namen si lahko priskrbijo evropsko kartico za zdravstveno zavarovanje, ki velja v vseh državah Evropske unije, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Črni Gori in Avstraliji. Listina, ki uveljavlja pravico do zdravstvenih storitev v Bosni in Hercegovini ima posebno ime: konvencijsko potrdilo.

V tujini sicer zdravstveno zavarovanje krije le nujno zdravstveno oskrbo, ki nastopi v primeru, da oseba zboli ali pa doživi kakšno nesrečo. Razni rutinski pregledi, diagnostika in preventiva ne spadajo v kategorijo zdravstvenih storitev, ki jih imajo osebe na razpolago v tujini in so brezplačne. Seveda pa lahko kdorkoli v tujini obišče kateregakoli zdravnika ali specialista na samoplačniški način. Evropske kartice in konvencijskega potrdila ne smemo zamenjevati s pravico, ki jo ima zavarovanec, ki potrebuje nujno zdravstveno oskrbo v tujini, ker mu je doma ne morejo zagotoviti. Do tega lahko pride, če so doma nerazumno dolgi čakalni roki ali pa če gre za zdravstveno storitev, ki je nujna, a je doma ne morejo zagotoviti, ker manjka ustrezen zdravstveni kader ali medicinska oprema.

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji oskrbuje javni zdravstveni sistem. Ta ima dva finančna vira, ki jih napajajo premije zdravstvenih zavarovancev. Višina premije je za vse zavarovance, ki si plačujejo zdravstveno zavarovanje sami, enaka. Vira se delita na obvezno zdravstveno zavarovanje in na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V zadnjih letih smo bili priča precejšnjemu krčenju pravic, ki jih je zagotavljalo obvezno zdravstveno zavarovanje. Razlog za to je čedalje večja luknja v zdravstvenem proračunu. Zato se je financiranje zdravstvenih storitev pričelo nagibati čedalje bolj v smer prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Zato je danes to zdravstveno zavarovanje praktično že nujno potrebno, če želi oseba koristiti zdravstvene storitve, ne da bi ji bilo potrebno doplačevati zanje.

http://www.vzajemna.si/

Potovanje v Tibet

Tibet je še danes skrivnostno, visoko in odmaknjeno prostranstvo. Tibetanci, njegovi prebivalci so vse do danes ohranili način življenja v popolni harmoniji z naravo, saj je to težko dostopen in zato izjemno samosvoj svet. So narod, ki so ga Kitajci tako rekoč skoraj izbrisali iz tega planeta in tisti, ki se odpravi na potovanje v Tibet, se bo lahko tega zavedal na vsakem prehojenem koraku. Genocid, ki ga izvaja kitajska oblast proti nedolžnemu prebivalstvu Tibeta se lahko primerja z genocidom nad Židi, med drugo svetovno vojno. Tibet leži v osrčju Azije, površina dežele je 2,5 milijona km2. Najvišje gore sveta, prostrana nerodovitna planota in velike doline rek so domovina šestim milijonom Tibetancev. Povprečna nadmorska višina Tibeta je 4300 metrov. Tibet je sestavljen iz treh provinc – Amdo (sedaj razdeljen med kitajske province Qinghai, Gansu in Sichuan), Kham (večinoma razdeljen med kitajske province Sichuan, Yunnan in Qinghai) in U-Tsang (skupaj z zahodnim delom Khama ga uradno imenujejo “Tibet Automous Region” – Avtonomna pokrajina Tibet). Tibet je sestavljen iz dveh svetov, dostopnejši v dolinah reke Lhase in zelo težko prehoden svet, ki predstavlja skrivnostno pravljico iz nekega drugega, nam povsem neznanega časa. Prav iz tega razloga, se v Tibet odpravite čim prej, saj boste le tako doživeli nekaj, kar vam je popolnoma neznano in se lahko še kako hitro spremeni ali celo izgine. Vsako leto ob polni luni četrtega lunarnega meseca se v Tibetu spominjajo Budinega razsvetljenja. Praznuje cel Tibet saj domačini verjamejo, da se vam dobra dela, ki jih naredite v tem času povrnejo 300-krat. Zato cel mesec darujejo samostanom, pomagajo revnim, poskušajo rešiti življenje kakšni živali – npr. ovci, ki jo kupijo pri mesarju in jo spustijo na prostost. Množice Tibetancev se ob tej priložnosti zgrinjajo k sveti gori Kajlaš, v Darboče. Pravi čar potovanja v Tibet je v nepredvidljivosti.

http://www.agencija-oskar.si/