Islandija v kulturni in zgodovinski perspektivi

Islandija je otok, ki ima leži sredi Atlantskega ocena in kot celota bi lahko rekli, da spada kar med naravne znamenitosti. Topel veter, ki prihaja iz severnega Atlantika zagotavlja, da na delih, ki so poseljeni, skozi celo leto temperatura ni prenizka. Morda bo koga začudilo, vendar je bil v prejšnjem stoletju zabeležen rekord, ko je temperatura narasla na kar 30 stopinj Celzija. Skratka, Islandija ni povsod in ob vsakem letnem času ledeno mrzla. Prav zaradi tega je tako priljubljena destinacija za turistična potovanja. Islandija ni znana ravno po izjemno pestri biodiverziteti. Med izjemno priljubljene živali spada arktična lisica, ki je bila edina vrsta živali, ki spada med sesalce, ki so živele na otoku, preden ga je poselil človek. Pred 9. stoletjem je bila Islandija prazen otok, na katerem ni bilo nikogar. Najprej so se tja naselili menihi iz Evrope, nato pa so se jim pridružili še Vikingi, ki pa niso bili ravno najbolj pripravljeni do deljenja skupnega otoka, zato so se menihi kmalu vrnili nazaj na kontinent.

Islandija pa ima izjemno pestro kulinarično ponudbo. Večina specialitet je izdelanih na bazi rib, jagnjetine in mlečnih izdelkov. Poleg tega je običajno, da se uporablja veliko začimb in zelenjave. Danes ima Islandija izjemno razvito kulturno dogajanje. Nedvomno ste že slišali za pevko Bjork, ki prihaja iz tega otoka. Drugače pa se poleg pop in rock glasbe še vedno vrti tudi njihova tradicionalna folk glasba. Islandija ponuja kulturo, ki je osnovana na nordijski tradiciji, ki ima svoje korenine v sagah iz zgodnjega in poznega srednjega veka. Islandščina je jezik, ki je blizu stari norveščini in danes se veliko dela na tem, da bi se ga ohranilo v njegovi izvorni obliki. Islandija je izjemno razvita država, ki im visoke kulturne in demokratične standarde, poleg kulturne dediščine obiskovalcem ponuja nepozabno naravno krajino, ki je ne boste tako hitro pozabili.

http://www.agencija-oskar.si/islandija

http://www.agencija-oskar.si/islandija/pohodniska-islandija/

Kako kupovati igrače

Igrače so v otroškem življenju najpomembnejši predmeti, s katerimi imajo stik. Zelo pomembno pa je, da znajo posamezniki, ki kupujejo igrače, izbrati prave. Težave z neprimerno izbiro nastopajo predvsem pri tistih, ki kupujejo igrače za otroke svojih prijateljev ali znancev, sami pa otrok nimajo, zato nimajo izkušenj s primernostjo različnih vrst in velikosti igrač. Majhnim otrokom je povsem neprimerno kupovati igrače, ki so sestavljene iz majhnih delov ali pa so tudi same majhne. Nekakšno pravilo prek prsta je, da za majhne otroke niso primerne igrače, ki so dovolj majhne, da jih lahko v celoti spravijo v usta. Nevarno je namreč to, da bi jih nato pogoltnili, kar seveda lahko vodi v hude posledice. Če sami nimate izkušenj z otroci, je najbolje, da vprašate prodajalko, ki vam bo svetovala, katere igrače so primerne za določeno starost otroka.

Najbolj kvalitetne igrače so tiste, s katerimi otrok ne pridobi le predmeta, s katerim se lahko zabava, ampak so predvsem tiste, ki poleg zabave omogočajo tudi učenje novih spretnosti. Razne zložljive igrače spodbujajo kreativnost in pomagajo pri razvoju logičnih spretnosti. Igrače, ki se uporabljajo na tak način, da je potrebno pri igri rešiti kakšno uganko ali rešiti zapleteno situacijo ali scenarij poleg zabave spodbujajo še razvoj miselnih spretnosti. Zelo koristne so tudi tiste igrače, ki krepijo spominske spretnosti.

Vsekakor pa je potrebno imeti v mislih, da so igrače vselej prvenstveno namenjene zabavi. Če se otrok med igro ne zabava, potem tudi ne bo pridobil nikakršnih novih veščin. Otrok se ne sme siliti v igro, če mu igrače niso všeč, samo zato, ker so starši ugotovili, da je nekaj igrača koristna za pridobivanje določene spretnosti. Pod prisilo se otroci težko učijo česarkoli novega, zato je pomembno, da so tudi sami vključeni v proces, ko se kupujejo nove igrače. Takrat morajo starši otroka usmerjati pri izbiri takšne igrače, ki je zabavna in poučna hkrati.

Poskusite z Deglingos medvedkom

Zakaj najeti apartma v Kranjski Gori

Apartma v Kranjski Gori lahko najamete v kateremkoli letnem času. Zgornjesavska dolina je prekrasno območje Slovenije, ki ponuja številne naravne in kulturne znamenitosti, te pa se lepo spajajo s športnimi aktivnostmi, ki so možne poleti in pozimi. Ker je vsak apartma v Kranjski Gori v času zimski šolskih počitnic vnaprej rezerviran, je pametno, da tudi vi poskrbite za to dovolj zgodaj. Tudi v času, ko se recimo na Planici odvijajo tekmovanja v smučarskih skokih, je skorajda vsak apartma v Kranjski Gori polno zaseden. Urnik tekmovanj je znan precej mesecev naprej, tako da lahko tudi za te rezervacije poskrbite dovolj zgodaj, da ne bodo na koncu vse nastanitvene kapacitete že oddane.

Apartma v Kranjski Gori se lahko nahaja na različnih lokacijah, vendar pa ne gre za tako veliko območje, tako da so vse aktivnosti dostopne, ker so praktično ena zraven druge. V primeru, da ne želite uporabljati avtomobila za prevoz na smučišče, potem je dobro, da apartma v Kranjski Gori najamete čim bližje. Najbolj znana aktivnost, ki jo tukaj lahko prakticirajo gosti, je nedvomno alpsko smučanje. Apartma v Kranjski Gori se tako lahko nahaja blizu smučišč, ki ponujajo raznolike terene, zahtevnost teh pa je prilagojena različnim smučarskim izkušnjam posameznikov.

Seveda pa lahko najamete apartma v Kranjski Gori tudi izven smučarske sezone. To je izjemna štartna točka za pohode v hribe in gore. Okoliško hribovje in gorovje ponuja številne izzive za rekreativne in izkušene hribolazce. Cena za vsak apartma v Kranjski Gori je različna, tako da nima smisla govoriti o povprečni ceni, saj so te različne, glede na to, kaj posamezne kapacitete ponujajo.

Vrtno pohištvo za vašo teraso

Ko izbiramo vrtno pohištvo, moramo poleg estetskih in udobnostnih kriterijev kot pomemben dejavnik upoštevati tudi material, iz katerega je pohištvo narejeno. Izbire je mnogo, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti.

Leseno vrtno pohištvo nedvomno slovi kot najbolj klasično in estetsko vrtno pohištvo. Poleg lepote in udobnosti ima les tudi to značilnost, da se odlično prilagaja zunanjim temperaturam, saj se ne tako hitro segreje oziroma ohladi. Slabost kovinskih materialov pri izbiri vrtnega pohištva je namreč ta, da kovine zelo hitro prenašajo toploto, kar pomeni, da bodo poleti postale zelo hitro vroče, pozimi pa bodo prav tako hitro prevzele temperaturo ozračja, zaradi česar bodo stoli neprijetni za sedenje tako kot mize ne bodo prijetne na dotik. Podobno velja za večino umetnih, naprimer plastičnih, materialov. Čeprav se tem slabostim lahko izognemo z dodajanjem blazin in prtov, je vselej škoda, da tej prekrivajo skrbno izbrano vrtno pohištvo. Glede na odziv na zunanje temperature je tako les najprimernejši material.

Leseno vrtno pohištvo je nedvomno dolgoročna naložba, zaradi česar je potreben tudi premislek o njegovem vzdrževanju. Za ohranjanje prijetnega videza namreč les potrebuje določeno nego. Ta je nujna predvsem, če je leseno vrtno pohištvo pogosto izpostavljeno padavinam, ki lahko hitro uničijo lesene izdelke, če tej niso ustrezno zaščiteni. Različni zaščitni premazi ali pa lakiranje lesa je tako dober način za njegovo zaščito.

Leseno vrtno pohištvo se sicer ponuja v najrazličnejših oblikah in izdelavah: od lahkega in tankega bambusa do masivnih in trdnih miz, stolov in klopi. Vsako od teh ima zopet svoje prednosti in slabosti.

Turistična agencija pri organizacija dopusta

Dobra turistična agencija vam bo vedno znala pravilno svetovati. Veliko posameznikov ima težave pri izbiranju turističnega kraja, v katerega bi odpotovali. Potrebno je upoštevati predvsem to, da se dandanes lahko odpotuje kamorkoli. Poceni letalski prevozi so naredili še tako odročne kraje cenovno popolnoma dostopne. Kar naenkrat je izbira turističnega kraja postala tako zapletena preprosto zato, ker je teh krajev preveč. Turistična agencija pa vam lahko pomaga pri izbiri tistega, ki vam je osebno pisan na kožo. Če imate tudi vi podobne težave, potem je najbolje, da stopite v osebni stik s turističnim agentom. Z njegovo pomočjo vam bo turistična agencija lahko svetovala, kateri kraj za dopustovanje je najbolj primeren za vas. Pri tem imejte v mislih predvsem dvoje: spomnite se na kraje, kjer ste preživeli v preteklosti nepozaben dopust, nato pa pomislite tudi na kraje, kjer ste imeli bolj slabe izkušnje. Na podlagi teh informacij vam bo lahko turistična agencija pripravila ponudbo, kjer bodo upoštevane vaše želje. Tako ne boste tvegali, da bi naleteli zopet na takšne vidike dopusta, ki vas bodo razočarali, prav tako pa vam bo turistična agencija pripravila ponudbo, ki bo vsebovala vse tiste vidike dopusta, ki so vam najbolj všeč.

Poleg tega pa imate še dodatne prednosti, če vam dopust organizira turistična agencija. Pri tem boste vedno vedeli, kam greste in kaj lahko pričakujete. Organizacija dopusta v lastni režiji je lahko precej zapletena. Najprej je tukaj zid komunikacije, ki lahko nastane, če izberete kakšne eksotične kraje. Zaradi slabega pretoka informacij se lahko izkaže, da ste rezervirali neko storitev, ki sploh ni takšna, kot ste si predstavljali. Takšen dopust se lahko navsezadnje prevesi v pravo nočno moro. Zavedati pa se je potrebno, da je čas, ki si ga lahko vzamete za dopust omejen in da boste po vsej verjetnosti morali čakati na drugo leto, da popravite vtis. To vam lahko turistična agencija prepreči.

Kakšen mora biti kakovosten prevod iz nemščine?

Prevod iz nemščine je velikokrat nujno potreben, saj Slovenija iz Nemčije uvozi veliko število izdelkov. Zares dober prevod iz nemščine boste dobili le v primeru, ko bo prevajalec, ki ga boste najeli, sposoben prenesti iz nemščine v slovenščino ali katerikoli drug jezik, v katerega bo prevajal, celoten izvorni pomen. Pri tem pa mora biti še posebej pozoren na to, da je besedilo berljivo, da v njem niso tujke ali neologizmi in predvsem, da besedilu ni spremenjen pomen in prvotno sporočilo. Prav na tej ravni se dober prevajalec loči od slabega. Ni dovolj, da ima prevajalec, ki se ukvarja s prevajanjem iz nemščine znanje iz nemškega jezika, zelo dobro mora namreč poznati mora tudi ciljni jezik prevoda. Če prevajalec ne pozna dovolj dobro ciljnega jezika, se lahko prav rado zgodi, da bo prevajal zgolj mehansko, tujke bo iz nemškega jezika kar prenesel ali pa ustvaril popolnoma nesmiselno besedilo. Nikakor ni kakovosten prevod iz nemščine besedilo, ki je prevedeno dobesedno.

Dobesedno prevajanje besedila iz nemščine je izjemno nekakovostno in neželeno besedilo. Prevajalec, ki se ukvarja s prevajanjem zahtevnejših besedil, potrebuje čas, da lahko besedilo v miru večkrat prebere in ga podrobno pregleda. V prvi vrsti mora ugotoviti, kje se v besedilu nahaja kakšna posebnost in razmisliti o tem, kako bo takšno posebnost razrešil, da bo prevod iz nemščine na koncu deloval čim bolj enovito. Vsak dober prevajalec se zaveda, kaj pomeni v nemškem jeziku dobesedno prevajanje. Pri dobesednem prevajanju iz nemščine prevajalec postavi tudi slovenske besede v zaporedje, kot je bilo v nemškem originalnem besedilu. A treba se je zavedati, da je zaporedje glagolov, samostalnikov in pridevnikov v nemškem jeziku povsem drugačno, kot je v slovenskem jeziku. Dobesedni prevod iz nemščine lahko na koncu zveni zelo slabo in je velikokrat povsem nerazumljiv in neberljiv, kar lahko pomeni tudi poslovni neuspeh.

Več informacij najdete tukaj

Obveznosti računovodstva

Vsa podjetja, oziroma vse gospodarske družbe morajo obvezno voditi poslovne knjige v katere zapisujejo poslovne dogodke in jih enkrat letno zaključiti kot to določa Zakon o gospodarskih družbah. Te obveznosti, ki jih imajo podjetni
ki je primerno, da jih vodi računovodstvo. Potrebno je upoštevati in voditi poslovne dogodke tudi v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi. Upoštevati je potrebno tudi Mednarodne standarde računovodskega poročanja. Oziroma podjetniki se odločijo, da bodo izvajali računovodska poročanja po Mednarodnih standardih. Razen nekaterih izjem morajo podjetniki voditi dvostavno knjigovodstvo.

Komu prepustiti vodenje vaših računov? V času z zakoni, novostmi in pravili vodenja bilance so v podjetju Faktura d.o.o.

Dvostavno knjigovodstvo je pregledno.

Po tem sistemu vodenja vodijo večinoma vsi svoje računovodstvo. Poslovne knjige vodene na principu dvostavnega knjigovodstva je vodeno na podlagi kontnega načrta za glavno knjigo. To knjigo pripravi Slovenski inštitut za revizijo. Računovodski servis ima zaposlene ljudi, ki obvladajo vodenje poslovnih knjig in velikokrat znajo podjetniku svetovati kako finančno poslovati. Računovodstvo velikokrat izvaja poleg vodenja knjig tudi svetovalno funkcijo. Zato računovodski servis dela na temu, da podjetniku tudi finančno svetuje. Lahko bi rekli, da imajo tudi svetovalno funcijo, kar je v teh časih zelo pomembno. Z napačnimi investicijami lahko podjetje v zelo kratkem času hitro propade. Dvostavno knjigovodstvo vodi glavno knjigo in pomožne knjige za poslovne dogodke. Voditi je potrebno tudi analitične evidence. Na njihovi podlagi se pojasnjujejo temelne konte, ki so vodeni v glavni knjigi. Potrebno je voditi konto materiala, kupce, dobavitelje, izdelke, … Pomožne knjige so naprimer registri osnovnih sredsrev, blagajniška knjiga, … Vse pomožne knjige niso obvezne. Obvezen pa je register osnovnih sredstev.

Vsako podjetje ima veliko obveznosti do države in vsaka nepravilnost in vsako neopravljanje finančnih obveznosti, ki niso v skladu z Zakonom, lahko podjetnika pahne v veliko krizo. Lahko se zgodi, da tudi propade. Zato je potrebno paziti, koga bomo izbrali za vodenje finančnih poslov.

Vrata skupine Hanus

Ste že slišali za skupino Hanus? Gre za skupino, ki je član avstrijskega proizvajalca PVC oken, vhodnih vrat, rolet, sekcijskih vrat in vseh drugih potrebnih materialov ter dodatkov, ki spadajo v te kategorije. Poleg konstrukcij PVC, vam skupina Hanus zagotavlja okna in stavbno pohištvo v izvedbi ALU, LES in ALU-LES. Skupina Hanus se odlikuje z mnogimi certifikati, poleg tega pa zagotavlja še nekatere prednosti, med katere spada višja kvaliteta izdelkov po konkurenčnih cenah, individualno svetovanje in servis po željah kupca, rok izdelave in dostava v roku dveh do šestih tednov, preglednost cen, transparentnost poslovanja in podobno.

Izdelki skupine Hanus vedno bolj strmijo v vse boljšo toplotno prevodnost in čim manjšo toplotno izgubo, zato pa ekipa v proizvodnjo in na terenu skrbi za čimboljšo sinhroniziranost in prijaznost izdelkov do uporabnika. Gre za izdelke, kateri so prisotni na precejšnjih trgih v evropski uniji. Hanus na vse izdelke nudi 5 letno garancijsko dobo.

Torej, katere izdelke vam ponuja skupina Hanus? Zagotovili si boste lahko garažna vrata, industrijska vrata, okna, vhodna vrata, rolete, okenske police in pa ograje. V ponudbi garažnih vrat boste našli sekcijska dvižna vrata, rolo garažna vrata, dvokrilna garažna vrata, sekcijska drsna vrata in podobno. Industrijska vrata skupina Hanus loči na sekcijska in rolo, medtem ko so vhodna vrata enokrilna in dvokrilna. Za več informacij o različnih vrstah vrat in o skupini Hanus nasploh, vam priporočam ogled spletne strani www.superokno.si.

Obiščite omenjeno spletno stran še danes in zagotovite svojemu objektu in sebi kvaliteto ter estetiko po ugodni ceni.

Zavarovanje za študente

Zavarovanje za študente je brez posebnosti vse, dokler traja čas šolanja. Zdravstveno zavarovanje je namreč obveznost vsakega državljana naše deželice, saj vsem zavarovancem zagotavlja zdravstveno in socialno varstvo v času bolezni ali poškodbe, kajti pokriva stroške za vsa zdravstvena tveganja. V letih, ko traja šolanje in kasnejši redni ali izredni študij, do dopolnjenega 26. leta starosti je večina dijakov in študentov, vsaj kar se tiče zdravstvenega zavarovanja popolnoma brez skrbi, saj so zavarovani preko staršev ali preko njihovih delodajalcev. Tudi tisti, ki študirajo izredno, so obravnavani kot družinski člani, seveda v primeru, da nimajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi in, da niso prijavljeni kot brezposelna oseba na Zavodu za zaposlovanje. A, takoj, ko se študij konča, ali je končan po krivdi dijaka ali študenta, pa se ta brezbrižnost nenadoma konča, saj je treba kar naenkrat poskrbeti še za zdravstveno zavarovanje.

Študent, ki pavzira in tisti študent, ki je dopolnil 26 let namreč ne more biti zavarovan kot družinski član. Zavarovanje za študente velja toliko časa, za koliko je bilo izdano potrdilo o šolanju. Ko potrdila več ni, lahko izbira med dvema možnostma in sicer, da se zavaruje preko Centra za socialno delo, če je seveda brezposeln in brez dohodkov, ali pa, da se zavaruje kot samostojen zavezanec preko ZZZS, kar velja predvsem, če ima študent dohodke. Po zakonu se je študent dolžan vključiti zgolj v obvezno zdravstveno zavarovanje, a je vsekakor zelo priporočljivo, da se vključi tudi v dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje nudi le najbolj osnovne in najbolj nujne zdravstvene storitve, vse ostalo pa moa študent, ki nima sklenjenega dopolnilnega zavarovanja plačati iz lastnega žepa. Če nima sklenjenega dopolnilnega zavarovanja mora sam plačati večino pregledov, zdravil, sam pa si mora v primeru nesreče kriti prevoz z rešilnim vozilom, kar predstavlja plačilo kar nekaj tisočakov. Zavarovanje za študente je zelo pomembno.

http://www.vzajemna.si/

Vodni kamen je nevaren za vodovodne inštalacije

Naloga vodovodne inštalacije je tudi ta, da nam zagotavlja kakovostno vodo. V vodi velikokrat nastaja vodni kamen. Kalcijeve in magnezijeve soli so vzrok za nastanek vodnega kamna. Koliko vodnega kamna se izloči, je odvisno od tega, kolikšna je trdota vode, kolikšna je temperatura vode, od hitrosti gibanja vode, … Vodni kamen lahko zelo poškoduje vodovodne inštalacije.
Vodni kamen lahko povzroči tudi popolno zamašitev vodovodne inštalacije. Če nastane zamašitev, lahko cevi popokajo, zato je potrebno redno čistiti vodovodne cevi z dodajanjem snovi za preprečitev nastanka vodnega kamna. S tem preprečimo zmanjševanje preseka cevi in pretočnost vode skozi vodovodne cevi.

Vodovodne inštalacije nam omogočijo čisto pitno vodo.

Ljudje popijemo premalo čiste vode, to nam kažejo raziskave. To seveda škodi zdravju. Industrija, onesnaženje okolja povečevanje naseljenosti povzroča vedno večjo onesnaženost vode. Velikokrat nastane problem zdrava pitna voda. Ali sploh pijemo zdravo vodo? Ali iz naših pip teče zdrava in neoporečna voda? Človekova zavest in kultura zahtevata zdravo vodo. Voda mora biti neoporečna.
Zagotovite si neoporečno vodo, najemite strokovnjake!
Vodovodne inštalacije morajo biti neoporečne, če želimo, da po teh ceveh teče zdrava in neoporečna voda.

Kaj nam zagotavlja kakovostno in pitno vodo? Voda prinaša veliko netopnih delcev. Ti delci, ki so lahko pesek, delci rje in še kaj, lahko povzročijo poškodbe vodovodne inštalacije. Poškodujejo lahko vodna tesnila, gibljive dele inštalacije, … Te poškodbe lahko preprečimo z različnimi filtri.
Pomembno je tudi, da preprečimo nastajanje legionele. Legionela je bakterija prisotna v vodah. Ljudem škoduje če pride v kri in pluča. Lahko povzroči vnetje pljuč. Za legionelo večinoma zbolijo ljudje z manjšo odpornostjo. Ta bakterija se razmnožuje pri temperaturi od 30 in 40°C.