Potovanje v Vietnam, deželo zanimive zgodovine in raznolikih naravnih lepot

Potovanje v Vietnam je potovanje v lepo, mirno in prijazno deželo, ki leži v Jugovzhodni Aziji in ima s svojimi naravnimi lepotami, več kot dovolj privlačnih atrakcij za obiskovalce. Čeprav je Vietnam država, ki nam je nekako najbolj ostala v spominu zaradi strahovite vojne, je danes to brez dvoma država, ki je resnično prava oaza miru. Za potovanje v Vietnam se je vseeno dobro nekoliko pripraviti, se posvetovati s kom, ki je tam že bil ali pa malce pobrskati po internetu. Najboljši nasvet – izberite potovalnega strokovnjaka. V kolikor se odločamo za potovanje s turistično agencijo, nam bo potovanje v Vietnam veliko lažje, saj nam bodo slednji gotovo znali povedati osnovne podatke o tej deželi. Kdaj se bomo odpravili tja, je povsem vseeno, saj je potovanje odvisno tudi od tega, v kateri del države smo se namenili. Sever Vietnama je zgodba zase, tam živijo številna gorska plemena, ki so se pred stoletji priselila iz obronkov Himalaje in so zelo ponosni na svojo kulturo. Raznolike naravne lepote, zgodovinske znamenitosti, naravnost fantastično podnebje in mešane kulture je tisto, kar privablja vedno več popotnikov. Kdaj na potovanje v to čudovito deželo? Potovanje v Vietnam je kot nalašč za tiste, ki si želijo odpočiti na kilometrih dolgih prelestnih plaž.

Zgodovina parfumerije

Sama zgodovina parfumerije sega že daleč v antiko. Umetnost izdelovanja parfumov naj bi se začela v starem Egiptu in kasneje izpopolnjevala z Arabci. Prvi kemik, ki naj bi izdelal parfum izdelan iz odišavljenih olj je bil iz Mezopotamije in se je imenoval Tapputi. Prav Arabci so bili tisti, ki so izpopolnjevanju parfumerije dajali skoraj najbolj pomemben pečat. Bili so namreč začetniki izdelovanja parfumov preko parnega destiliranja, prav tako pa so v izdelavo parfumov uvedli tudi nekaj novih sestavin, saj so imeli kot trgovci dostop do širšega področja začimb, zelišč in dišav.

Z arabskim vplivom pa se je parfumerija v 14. Stoletju razširila tudi v Evropo, kjer so bili Madžari tisti, ki so Evropi predstavili prvi moderni parfum, ki je bil izdelan leta 1370 na zahtevo kraljice Elizabete. Poimenovan je bil Madžarska vodica, ter je bil narejen iz mešanice nadišavljenih olj ter in alkoholne baze.

Kljub temu, da so bili Madžari prvi, ki so predstavili parfum, pa je v Evropi glavno mesto parfumerske in kozmetične industrije hitro prevzela Francija, kjer so razvijali predvsem cvetlične parfume, ki so postajali vedno bolj priljubljeni. Kot velik porabnik in ljubitelj parfumov je bil znan tudi Napolen, ki naj bi uporabljal tudi do 60 steklenih ekstrakta jasmina na mesec.

Za užitek in počitek na prostem, izberimo kvalitetno vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo je pomemben del vsakega vrta. Še posebej v poletnih mesecih, ko je čas najrazličnejših zunanjih opravil, je obenem tudi pravi čas, da se zunaj, na svežem zraku usedemo in se pogovarjamo s sosedi, prijatelji ali v družinskem krogu. Prijeten zunanji prostor ustvarimo z lepim in funkcionalnim vrtnim pohištvom, ki pa ga lahko popestrimo z najrazličnejšimi dekorativnimi predmeti. Ko se odločamo, da bomo na vrt postavili vrtno garnituro, je potrebno vedeti ali bo nad njo streha, ali jo bomo postavili na prosto, pod milo nebo. Različni materiali iz katerega je vrtno pohištvo narejeno omogočajo marsikaj. Že se bomo odločili za takšne vrste vrtno garnituro, da jo bomo čez zimo pospravili, potem je najbolje, če izberemo zložljivo. Predvsem od nas samih je odvisen izbor vrtne garniture, lahko je velika in udobna, za manjše balkone ali terase pa je verjetno bolj primeren kakšen drug kos vrtnega pohištva. Sodobni moderni trendi postajajo, tudi, ko izbiramo vrtno pohištvo čedalje bolj pomembni. Ni pomembno kam bomo postavili posamezne dele vrtnega pohištva, pomembno je, da nam nudi udobje in, da še pomembneje, da se v njem dobro počutimo. V naš kotiček za sprostitev postavimo vrtno pohištvo.

Več informacij

Lastnosti kakovostnega oblačila za boardanje

Oblačila za boardanje so tisto, kar potrebuje vsak profesionalec ali amater športa, ki mu rečemo tudi deskanje na snegu. Jakne in hlače, so po kakovosti in materialu podobne tistim, ki jih uporabljajo smučarji. Oblačila za boardanje poskrbijo za to, da smo suhi in, da nam je toplo skozi celoten dan. Lastnost kakovostnega oblačila so odličen ventilacijski sistem, visok vodni stolpec, oblačilo mora odbijati vlago, našemu telesu dovoliti, da nemoteno diha, a ga hkrati ohranjati suhega. Pomembno je, da se odločimo za nakup jakne, ki ima čim več žepov, kamor lahko shranimo vozovnico, ključe ali kakršenkoli drug osebni predmet. Tudi hlače morajo biti narejene iz podobnega materiala, ker je pri boardanju veliko padcev, je prav, da kupimo kvalitetne hlače, s visokim vodnim stolpcem, ki nas bodo varovale pred mrazom in nas ohranjale suhe skozi ves dan. Hlače za boardanje se od hlač za smučanje nekoliko razlikujejo, predvsem po tem, da imajo višji pas, kar še dodatno ščiti naše telo pred tem, da bi nas prepihalo. Poleg tega pa imajo zglobno obliko kolena, kar omogoča večjo udobje pri snežnih aktivnostih. Tako jakna, kot tudi hlače naj imajo varjene šive, takšna oblačila za boardanje zagotavljajo stoodstotno varnost pred vdorom vlage.

Tako imenovani pliškoti

 

Kaj so pliškoti? Dajte no, verjetno jih imate iz svojega otroštva v omari ali na polici (ali pa na podstrešju) celo goro. To so plišaste igrače. Otroci jih imajo za povečini v postelji med spanjem, čeprav se jih večina takrat znajde kar na tleh.

Plišaste igrače so super praholovci. Sicer so nekaj časa res zanimive za igranje, vendar se jih čez celo otroštvo lahko nabere resnično ogromno, saj marsikdo, ki ne ve kaj bi otroku podaril prinese ravno plišasto igračko.

Kupite jih lahko vsepovsod. Imajo jih že v živilskih trgovinah, v trgovinah s pohištvom, seveda tudi v vseh otroških trgovinah in to razporejene tako strateško, da z otrokom preprosto ne moreš mimo njih. In ker so seveda vse tako sladke, se kmalu zalotimo, da stojimo ob polici teh praholovcev in razmišljamo katerega naš otrok že ima doma in katerega bi mu kupili naslednjega.

So pa plišaste igrače lahko tudi poučne. Ko si otrok zaželi npr. psa, lahko s plišasto igračo ponazorimo koliko truda in skrbi je potrebno v psa vložiti. Seveda naj za to plišasto igračo skrbi otrok, ravno tako kot obljublja, da bo skrbel za živo žival. Naj jo vsak dan nahrani, ji nekajkrat na dan menja vodo, naj jo vsaj petkrat dnevno pelje na sprehod. Otrok bo tako kmalu spoznal, da lastništvo živali ni tako preprosto, kot je videti na prvi pogled in morda vam, v kolikor si seveda tudi sami pretirano ne želite živali, otrok sam predlaga, da živali ne bi imel.

Seveda pa imajo plišaste igrače tudi spominsko vrednost. Večina se vas verjetno ob pogledu na vsako od svojih igrač točno spomni od koga in za katero priložnost jo je dobil. Zato se je od njih tudi tako težko ločiti. Lahko pa naredimo s plišastimi igračami tudi kakšno dobro delo. Dandanes verjetno v vaši okolici obstaja nemalo otrok, ki res nimajo igrač in morda lahko kakšno od svojih plišastih igrač pogrešite in jo podarite takšnim otrokom. Verjemite, oni bodo te igrače sprejeli, kot da so največji zakladi sveta.

Čeprav poteka tiho, je velikokrat hipertenzija skrita ubijalka

Hipertenzija je bolezen, ki navadno na zunaj ne kaže pretiranih bolezenskih znakov, a je prav ta bolezen zloslutno imenovana tudi tiha ubijalka. Hipertenzija ali visok krvni pritisk je treba zdraviti, pa čeprav morda na zunaj ne kaže pretiranih znakov, da smo bolni. V kolikor je ne zdravimo se lahko kaj hitro pojavi in sicer popolnoma nenajavljeno, s srčno kapjo, odpovedjo ledvic, z možgansko kapjo ali v obliki drugih hudih zapletov. Za tiste, ki ne poznajo dodobra narave te bolezni, hipertenzija je bolezen, kjer je krvni tlak trajno povišan. O povišanem krvnem tlaku ali hipertenziji govorimo takrat, ko je sistolični krvni tlak enak ali višji od 140 mmHg, diastolični krvni tlak pa enak ali višji od 90 mmHg. Hipertenzija je bolezen, ki običajno ne povzroča prav nobenih zdravstvenih težav in jo lahko odkrijemo le tako, da si redno kontroliramo svoj krvni tlak, kar lahko opravimo sami, v zavetju doma ali pa pri zdravniku. Zakaj pride do hipertenzije pravzaprav ni znano, edino v nekaterih primerih, ko je bolezen izzvana zaradi slabega delovanja ledvic, v manjšem odstotku zaradi hormonskih težav, pa tudi diabetes jo lahko pobudnik. To je bolezen, ki se zdravi z rednim jemanjem zdravil in z zdravim življenjskim slogom. V prvi vrsti je potrebno v telo omejevati vnos kuhinjske soli, uživati zdravo in uravnoteženo prehrano, zmanjšati preveliko telesno težo, opustiti kajenje in čezmerno uživanje alkohola, hkrati pa poskrbeti za redno telesno aktivnost. Bolj kot je visoka hipertenzija, večjo škodo lahko, v kolikor ostane nezdravljena  povzroči.

Dober prevod iz angleščine v slovenščino zahteva pomemben občutek za jezik

Prevod iz angleščine v slovenščino lahko skriva kar nekaj zank, kar pomeni, da vedno ne zadostuje le dobesedni prevod ampak kar nekaj pomembnega občutka za jezik. Prav iz razloga, ker je angleščina eden izmed vodilnih jezikov v svetu, pa tudi v Evropi in zato, ker je to jezik, ki je na področju mednarodne trgovine resnično vodilni, se vedno bolj pogosto dogaja, da podjetja za uspešno delovanje potrebujejo bodisi  znanje ali pa pomoč pri prevodu iz ali v ta jezik. Res je, da večina ljudi angleški jezik kar dobro obvlada, glede na to, da se ga večina uči v šoli, a vprašanje je, če ga pozna tako dobro, da se lahko loti kakovostnega prevajanja. Prevod iz angleščine v slovenščino zahteva namreč izjemno pomemben občutek ne le za jezik, ampak tudi za skrite pomene in vse nianse, ki se prav lahko spregledajo ali še huje, popačijo. Za takšne prevode potrebujete strokovnjake, kot jih najdete na www.prevodialkemist.si. Kljub temu, da je tudi v Sloveniji poznavanje in govorjenje angleškega jezika na izjemno visokem nivoju, je prevajanje iz angleščine v slovenščino še vedno za marsikoga prevelik zalogaj. Računalniški programi lahko služijo za prevod slabše kakovostnih tekstov, oziroma tekstov pri katerih moramo razumeti le pomen napisanega besedila. Za prevod strokovnih, znanstvenih, sodnih, marketinških in ostalih pomembnih tekstov, pa potrebujemo veliko več. Prednost najema agencije za prevajanje je v tem, da bo prevod opravljen zares strokovno in profesionalno, saj velikokrat prevajanje zahteva kar nekaj ur temeljitega dela. Kakovosten prevod iz angleščine v slovenščino zahteva kar nekaj znanja.

http://www.prevodialkemist.si/

Dodatno zdravstveno zavarovanje in nekateri njegovi pogoji

Ali veste, čemu služi dodatno zdravstveno zavarovanje? Najprej morate vedeti, da se lahko dodatno zavaruje nekdo, ki ima sklenjeno zdravstveno zavarovanje. Vendar pa zdravstveno zavarovanje ne krije vseh stroškov, ki nastanejo med zdravniško obravnavo primera. Prav zaradi tega je nastalo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki krije vsa tista doplačila, ki bi jih sicer morala kriti stranka sama iz lastnega žepa. Znano je, da so zdravniške storitve izjemno drage. Ali ste recimo vedeli, da kakšen specialistični pregled z MRI slikanjem in obravnavo lahko stane več tisoč evrov? Človek pa nikdar ne more vedeti, kdaj bo kaj takega potreboval tudi sam. Zato je dodatno zdravstveno zavarovanje pomembno skleniti čim prej, če ga še nimamo. Malo ljudi namreč ve, da obstaja tudi tako imenovana čakalna doba. To je čas treh mesecev, ko zavarovanec plačuje premije za dodatno zdravstveno zavarovanje, vendar pa ni upravičen do ugodnosti. Do teh bo sicer polno upravičen šele po zaključku te trimesečne čakalne dobe.

Čakalna doba ima svoj namen. Preprečuje namreč to, da bi posamezniki lahko špekulirali, kdaj skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Če te čakalne dobe ne bi bilo, potem bi se nihče ne zavaroval, ko je zdrav, ampak bi počakal, da zboli. S tem pa je to onemogočeno.

Slovenski zdravstveni sistem sicer skrbi za to, da doplačil ni potrebno plačevati otrokom, šolarjem in v primerih nekaterih bolezenskih stanj, ki so vnaprej določeni. Obvezno zavarovanje v vseh ostalih primerih vedno krije le delež storitve, tako da se plačilu v primeru ne zavarovanosti nihče ne more izogniti. Zato je pomembno, da ima dodatno zdravstveno zavarovanje sklenjeno vsak, ki si ga lahko privošči.

Vrste žogic

Nekateri športi so takšni, da pri njih potrebujemo žogice. Čeprav gre v veliki večini primerov za športe, pri katerih žogice predstavljajo res najmanjši strošek in je vsa druga oprema, ki jo za nek šport potrebujemo bistveno dražja, pa brez njih ne gre.
Badminton žogice so tako nujno potrebne, če želite igrati badminton. Te žogice so zelo lahke in tudi cenovno zelo ugodne. Najbolj enostavne žogice lahko dobite v skoraj vsaki športni trgovini, cena celotnega paketa pa se bo običajno gibala nekje v bližini deset evrov. Cena je odvisna tudi od števila žogic, ki ga posamezen paket vsebuje. Več kot je žogic v paketu, dražja bo cena paketa, a vsaj običajno bo nižja cena na posamezno žogico, če se odločite za nakup večjega paketa.
Tenis žogice so precej podobne s stališča prodaje, saj gre tudi v tem primeru za dokaj ugodne pakete žogic, prav tako je tudi cena paketa odvisna od števila žogic v paketu. Za razliko od badminton žogic so žogice za tenis nekoliko težje, saj je tudi sila pri udarcu s teniškim loparjem večja, večje pa je tudi igrišče, ki ga mora žogica prečkati.
Tretja vrsta takšnih žog, ki jih zaradi njihove velikosti poimenujemo kar žogice, so golf žogice. So precej težje od obeh prej naštetih, čeprav so tudi manjše, a narejene iz bistveno težjih materialov. Tako kot golf so tudi te žogice dražje od ostalih žog in žogic, a v primerjavi z drugo opremo, ki jo potrebujemo za igranje golfa, je tudi cena teh žogic zanemarljivo nizka.

Otroški nahrbtniki

Otroci kmalu potrebujejo svoje čisto prave torbe. Če ne prej, torbo potrebujejo takrat, ko gredo v vrtec. In kaj je bolj priročnega kot en majhen otroški nahrbtnik?

Ker je ta nahrbtnik namenjen otroku, naj ga otrok tudi pomaga izbrati. Vzemite ga zraven v trgovino in naj si ogleda različne motive. Nekatere bodo privlačili avtomobili, drugi bodo navdušeni nad motivi miške ali muce, pomembno je, da je otroku njegov nahrbtnik všeč. Na začetku niti ni potrebno, da ima otroški nahrbtnik dobro oporo za hrbet, saj ga boste veliko večino časa nosili vi v rokah in ne otrok na hrbtu.

Ob vstopu v šolo pa ni več dovolj, da je nahrbtnik otroku samo všeč, ampak je seveda tudi zelo pomembno kako ima nahrbtnik izdelano hrbtišče. Hrbtišče šolskega nahrbtnika naj bo zračno in naj se hrbtu otroka dobro prilega.

Prav tako pazite, da nahrbtnik ne bo imel pretankih ali pretrdih naramnic, ki bi se otroku zajedale v ramena, saj takega nahrbtnika otrok ne bo želel dolgo nositi. Tudi vi ne marate nositi stvari, ki vam stalno povzročajo bolečino, kajne? Še najbolje je, če otroku kupite takšen nahrbtnik, ki ima tudi kolesca, da ga lahko v primeru prevelike teže otrok vleče za sabo, ravno tako kot vi vlečete ogromne polne kovčke na dopust.

Pa ne pozabimo še na čisto čisto prve nahrbtnike, ki jih starši kupimo za otroka. To so tisti nahrbtniki v katerih otroka nosimo v hribe, na sprehode,… Takšni otroški nahrbtniki naj se dobro prilegajo vašemu hrbtu, prav tako pa morajo poskrbeti, da se teža otroka, ki ga boste v takšnem nahrbtniku nosili porazdeli preko celega zgornjega dela telesa in ne obremenjuje samo hrbtenice, ne pozabite pa tudi na zračnost hrbtišča. Poleg tega pa morajo takšni otroški nahrbtniki nuditi tudi dovolj opore otroku in seveda ne smejo biti pretežki, saj bo pri hoji v hrib že teža otroka precejšen zalogaj.