5 najpogostejših napak pri oglaševanju

  1. Izbira neustreznega medija

Za uspešno oglaševanje morate najprej določiti ciljno skupino, ki jo želite doseči, od česar je odvisna tudi izbira samega medija. Če, denimo, prodajate izdelek, ki je namenjen predvsem starejši generaciji, bi bilo precej nesmiselno, če bi se oglaševanja lotili le na spletu.

  1. Nepoznavanje potreb in želja potrošnikov

Pri oglaševanju vam lahko precej pomagajo analize navad vaših potencialnih strank. Eden izmed načinov za to je iskalni marketing, s pomočjo katerega boste v spletnih iskalnikih uvrščeni višje, zaradi česar boste opaženi prej kot vaša konkurenca.

  1. Vsiljivost

Z vsiljivim oglaševanjem ne boste dosegli mnogo, ampak boste pri naslovnikih dosegli kvečjemu slabo voljo in odpor do vašega podjetja. Potrebna je zdrava mera odločnosti, vendar naj se ta nikakor ne sprevrže v agresivnost pri oglaševanju.

  1. Slovnične in pravopisne napake

Čeprav morda menite, da le redki opazijo slovnične in pravopisne napake v oglaševalskih besedilih, pa so te lahko zelo moteče, če otežijo razumevanje pomena. Površno sestavljen tekst bo pod vprašaj postavil tudi vašo verodostojnost. Pri resno zastavljenem oglaševanju tako ne sme manjkati izkušen lektor.

  1. Neizvirnost

Uspešno oglaševanje je vedno kreativno oglaševanje. Bodite drzni, izvirni, presenetite svoje naslovnike z nečim novim, še ne videnim. Le tako boste izstopali v primerjavi z ostalimi ponudniki. Unikatnost lahko dosežete na različne načine – s podobo, glasbo, besedo … Izkoristite različne možnosti, ki vam jih sodobni mediji ponujajo. V takšno oglaševanje je sicer potrebno vložiti kar nekaj truda, časa in tudi denarja, vendar pa boste le na ta način dosegli želene rezultate, torej pridobili nove stranke. Saj veste – kar seješ, to žanješ!

 

Gostovanje spletne strani in nakup domene

Besedo gostovanje spletnih strani (ali pa tudi spletno gostovanje) uporabljamo takrat, kadar internetni uporabniki klikajo in obiskujejo našo spletno stran. Ta stran pa je objavljena nekje na strežniku, ki ga mi zakupimo če želimo imeti spletno gostovanje oz. gostovanje spletnih strani. Strežnik je naprava, podobna računalniku, ki se nahaja v »data centru«, obiskovalcem pa omogoča dostop do naše spletne strani. Gostovanje spletnih strani je zelo enostavna, učinkovita in preprosta stvar, ki vam omogoča, da je vaša stran vidna na spletu. Če želimo imeti svojo spletno stran pa poleg strežnika potrebujemo tudi svojo domeno. Domena je naslov vaše spletne strani, ki pa jo morate pred tem registrirati (.si, .com, .net, .org itd). Registracija domene je zelo preprosta stvar. Vse kar potrebujete je to, kako se bo imenovala vaša domena (npr. www.ceveljcek.si). Domeno potrebujete tudi za to, da s tem privabljate obiskovalce na vašo spletno stran. Registracijo domene lahko opravite pri vsakem registratorju domen. Če pa je domena že zasedena oziroma jo že uporablja nek drug uporabnik, je ne morete uporabiti. Ko pa enkrat zakupite domeno, pa vam je nihče več ne more vzeti, pri tem pa podpišete tudi razne obrazce in papirje, da ste vi lastnik te domene in tako ne more priti do raznih konfliktov. Domene se razlikujejo tudi glede na to, za koga in kaj se uporabljajo (npr.:
.org – se uporablja za organizacije)

Če želite tudi vi uporabljati spletno gostovanje, pa so vam na voljo podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Nudijo vam različne pakete spletnih gostovanj, ki vam ponujajo različne storitve (npr. prostor na disku, število e-mail predalov, različne baze, število poddomen itd.) Pri nekaterih prodajalcih pa si lahko uporabnik sam »naredi« paket po svoji želji. Vsi ti paketi so primerni tako za manjše kot tudi za večje uporabnike. Paketi so si med seboj kar podobni, razlikujejo se le v ceni, ponudbi in količini storitev.

3 prednosti spletnega marketinga

Spletni marketing doseže večje število ljudi.

Na začetku leta 2011 so bile izvedene raziskav, ki so pokazale, da internet uporabljata že več kot dve milijardi ljudi, to število pa vse hitreje narašča. Zdi se torej povsem samoumevno, da je spletni marketing marketing prihodnosti, saj lahko prav z njegovo pomočjo dosežete največje število potencialnih strank in jih seznanite s svojo ponudbo. Po drugi strani pa je na spletu tudi konkurenca večja, zato morate vložiti kar nekaj truda, da izstopate in ste opaženi. Pri tem vam lahko pomagajo podjetja, ki so specializirana prav za spletni marketing.

Spletni marketing je ažuren.

Osveževanje podatkov na internetu je hitro, enostavno in odvisno od vas samih. Katerikoli dan v tednu in ob katerikoli uri dneva lahko posodobite svojo ponudbo. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je spletni marketing učinkovitejši v primerjavi s klasičnimi oglaševalskimi potmi. Aktualne informacije bodo prejemnike dosegle prej, kot bi jih v primeru, da bi za medij svojega marketinga izbrali časopis, radio ali televizijo.

Spletni marketing je cenejši od klasičnih načinov oglaševanja.

Čeprav je spletni marketing učinkovitejši način oglaševanja od tradicionalnih metod, pa je obenem tudi precej cenejša možnost, neredko celo brezplačna, kar velja posebej za spletni marketing na socialnih omrežjih. Zagotovo se vam bo obrestovala tudi investicija v ustrezno optimizirano spletno stran, ki je nekakšen virtualni odsev vašega podjetja in lahko pove mnogo o vaši verodostojnosti. Prvi vtis je namreč v množici informacij, ki se pojavljajo na internetu, izredno pomemben. Poskrbite torej za kvaliteten spletni marketing in izstopite iz množice!