5 nasvetov za izbiro marketinške agencije

Ugotovili ste, da bi bilo dobro najeti marketinško agencijo, a ne veste, katera bi bila prava za vas. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi:

1. Upoštevanje dogovorjenih rokov

Seveda vam bodo pri vsaki marketinški agenciji zatrjevali, da delo končajo v dogovorjenem roku, a za vsak slučaj pri njihovih prejšnjih strankah preverite, ali so zanesljivi. Pri določanju datumov pa morate seveda tudi vi prisluhniti njim – če jim ne boste dali dovolj časa, dela ne bodo mogli opraviti kvalitetno, lahko pa vas tudi zavrnejo.

2. Pregled nad cilji podjetja

V agenciji se morajo potruditi, da bodo razumeli vaše poslovne cilje in vam jih pomagali doseči. Temu morajo tudi prilagoditi svojo metodologijo, če želijo vplivati na vaše potencialne stranke. Seveda pa morate tudi vi jasno izraziti svoje želje in z njimi deliti svoja pričakovanja.

3. Kakšna je njihova uspešnost?

Marketinška agencija vam mora znati pokazati, kakšne prednosti bo sodelovanje z njimi imelo za vas. Naj vam predstavijo pretekle projekte, vi pa jih povprašajte po povsem konkretnih podatkih, da ne boste kupili mačka v žaklju.

4. Medsebojno sodelovanje

Dobra agencija ne bo slepo sledila vašim ukazom. Če želi pomagati pri doseganju zastavljenih ciljev, mora imeti tudi nekaj besede pri oblikovanju strategij. Pomembni sta ustvarjalnost in inovativnost.

5. Podobno s podobnim

Priporočljivo je, da preverite, ali se je marketinška agencija že ukvarjala s projekti, ki so podobni vašemu. Če morate npr. doseči predvsem žensko publiko, mora imeti agencija tovrstne izkušnje in poznati določeno tržišče. Le tako boste skupaj lahko dosegli dobre rezultate.

Metode oglaševanja

Oglaševanje  se je razvilo v zapleteno obliko komunikacije, kjer obstaja na tisoče različnih načinov prenašanja sporočil do potencialnih strank. Risbe na stenah jam naj bi predstavljale prve oblike oglaševanja, pojavilo pa se je tudi v staroegipčanski kulturi. Ruševine v Pompejih kažejo celo na to, da je bilo tam oglaševanje povsem vsakdanje.

Danes ima oglaševalec na voljo ogromno možnosti. Veliko jih ponuja že sam internet z objavo videoposnetkov, sponzoriranimi internetnimi stranmi, klepetalnicami ipd.

 

 • Oglaševanje prek tiska

Sem spadajo vsi oglasi, objavljeni v časopisih, revijah, brošurah, letakih ali karkoli, kar je objavljeno v prenosnih tiskanih medijih.

 • Gverilski način oglaševanja

To je sodoben, nekonvencionalen princip oglaševanja. Bistvo je, kako z omejenimi sredstvi in minimalnimi stroški ustvariti maksimalen dobiček in utrditi položaj blagovne znamke na tržišču. Pri tem sta pomembni izbira lokacije in časa. Za uspeh so nujno potrebne kreativne ideje in inovacije.

 • Razširjeno oglaševanje

Je način komunikacije za široko razširjeno potrošnjo, ki vključuje oglaševanje preko televizije in radia. Do pred kratkim je ta oblika pritegnila največje število potrošnikov.

 • Zunanje oglaševanje

Zajema vse načine oglaševanja, ki potrošnika zajamejo zunaj doma. To vključuje oglase na panojih, fasadah, kioskih …

 • Javno oglaševanje

Za razliko od tradicionalnih oblik se ta predvsem posveča izobraževanju in informiranju potrošnikov.

 • Mobilno oglaševanje

Spada med relativno nove oblike ki se z vedno večjo uporabo mobilnih telefonov, širi izjemno hitro. Trenutni trendi vključujejo pogosto uporabo spletnih socialnih omrežij kot so Facebook, Twitter ipd.

Vsi oglasi objavljeni na internetu spadajo pod to obliko. Ti oglasi omogočajo obstoj mnogih spletnih strani, zato je ta oblika dandanes najbolj razširjena.

6 zakonov za zagotovljeno uspešnost oglaševalskega podjetja

Podjetja pogosto spregledajo temelje oglaševanja. Najprej se je treba odločiti v katere medije se boste usmerili, toda ne glede na to, ali bo to internet, televizija, radio ali revija, so pomembne tehnike oglaševanja, ki vam lahko ne glede na velikost vašega podjetja zagotovijo uspeh.

 • Uporabljajte eno sporočilo.

Oglasi, ki so deležni največje pozornosti, ponavadi vsebujejo eno samo sporočilo, ki je preprosto in očarljivo. Vaše oglaševanje mora svoje sporočilo izraziti v treh sekundah ali manj.

 • Dodajte verodostojnost.

Dandanes oglaševanju  nihče več ne zaupa, zato morajo biti vaše trditve resnične in verodostojne. Kakršnakoli trditev, v katero vaša stranka ne vrjame, je izguba denarja.

 • Vse preizkusite.

Velika podjetja imajo več kapitala in sredstev, ki jih lahko izgubijo, medtem ko si manjša podjetja tega ne morejo privoščiti. Če želite preveriti uspešnost vašega oglaševanja, lahko to storite preprosto tako, da se vsake toliko časa pozanimate, kje so stranke slišale za vas.

 • Vedno bodite dostopni.

Vsaka brošura, škatlica, elektronski naslov ipd. naj vsebuje vaše kontaktne podatke: naslov spletne strani, elektronski naslov, telefonsko številko in naslov podjetja. Čeprav izgleda preprosto, mnogo podjetij na to preprosto pozabi. Bodite vsepovsod.

 • Povežite oglase s ciljnimi skupinami.

Oglaševanje bo uspešno, če se osredotočite na določeno ciljno skupino. Kot primer: oglasi v ženskih revijah pogosto razpravljajo o izgubi kilogramov in porabljanju kalorij, saj so namenjeni določeni skupini – ženskam.

 • Ustvarite radovednost.

Ustvarite oglase, ki v ljudeh vzbujajo zanimanje, saj bodo tako želeli več informacij in vas kontaktirali. Tukaj so posebej zaželeni oglasi v obliki videoposnetkov.

 

Nobeno podjetje ni tako majhno, da ne bi moglo imeti strank, in ko jih boste imeli, ne pozabite z njimi komunicirati o vaših novih izdelkih oz. ponudbah.

Načini optimizacije spletnih strani

Podjetniki pogosto pozabijo na pomembnost optimizacije spletnih strani. Nekatere strani je skoraj nemogoče najti, nekatere pa lahko potencialne stranke celo odvračajo. Mnogi podcenjujejo moč majhnih trikov, s katerimi z lahkoto povečajo obisk spletnih strani in prodajo.

Ti triki za optimizacijo spletnih strani vam bodo pomagali pri pošiljanju »signalov« iskalnikom, ki bodo posledično vašo spletno stran uvrstili višje.

 

Naslov:

–          Če se vaša stran v iskalnikih že pojavlja dokaj visoko, vašemu naslovu dodajte kakšno besedo.

–          Vašemu naslovu dodajte besedo, ki je v iskalnikih pogosto uporabljena.

–          Ime vašega podjetja skrajšajte in ga dodajte na konec naslova.

Podnaslovi:

–          Prvi podnaslov naj bo kratek in jedrnat, v drugem podnaslovu pa naj bo širša razlaga prvega.

–          Dodajte še tretji podnaslov, ki lahko vključuje kakšno zbadljivko. Ne pretiravajte s ključnimi besedami.

Elementi spletne strani:

–          Ikone vašega menija spremenite tako, da bodo jasno izražale kaj prodajate.

–          Na zaključek strani dodajte vaš naslov.

–          Ustvarite napis s krepkimi črkami, npr. »Kupite zdaj!« ali »Pridružite se!«

–          Na vrhu vaše spletne strani v veliki velikosti napišite svojo telefonsko številko.

–          Optimizirajte elemente na spletne strani in izbrišite tiste, za katere menite, da so nepotrebni.

Povratne povezave:

–          Na strani, podobni vaši, pustite povezavo na vašo najljubšo spletno stran.

–          Dodajte povezave na vaše ostale strani.

Oglaševanje:

–          Omenite točno kaj ponujate na vaši spletni strani.

–          Napišite kje to ponujate in zakaj. Npr. : »Ponujamo rešitve z recikliranjem, saj verjamemo, da je čisti posel tudi profitabilen.«

–          Ne pozabiti povedati, komu so vaši izdelki namenjeni.

–          Vašemu tekstu dodajte ime, saj ljudje zaupajo ljudem, ne podjetjem.

 

Ker pa ima optimizacija spletnih strani tudi nekaj skritih pasti, se je glede optimiziranja najbolje posvetovati tudi s strokovnjakom za to področje.

Razvoj marketinga in marketinški načrt

Kaj marketing sploh je?

Je proces, ki ustvarja komunikacijo med podjetjem in potrošniki ter strankam dostavlja vedenje o izdelkih. Skozi ta proces podjetja ustvarjajo dobre odnose s potrošniki. Uporablja se za identifikacijo, zadovoljstvo in ohranitev strank. Razvoj marketinških strategij sili podjetja, da svojo pozornost preusmerijo iz same izdelave produktov v zanimanje za želje in potrebe potrošnikov.

Skozi zgodovino se je marketing spreminjal skladno z zahtevami potrošnikov.

Okoli leta 1950 in 1960:

Podjetja so se predvsem osredotočala na prodajo in promocijo točno določenega izdelka, ne pa na določanje novih želja potrošnikov. To pomeni, da so želeli ohranjati visoko prodajo že obstoječega izdelka s pomočjo marketinških tehnik. Takšna promocija pa lahko obstaja le tako dolgo, dokler se okus potrošnikov ne spremeni.

Okoli leta 1970:

Marketing je bil najbolj prisoten v modernih družbah. Od tu dalje se je marketing usmeril v proizvodnjo produktov, ki ustrezajo novim potrošniškim željam. Primer: podjetje izdela marketinško raziskavo, da pridobi želje potrošnikov, nato po teh informacijah izdelajo proizvod in s pomočjo promocije poskrbijo, da za ta produkt izve širša javnost.

Od leta 1980 do danes:

Marketing se uporablja med podjetji in organizacijami. Osredotoča se predvsem na industrijske in kapitalne dobrine. Uporabljajo se različne oblike marketinških aktivnosti, npr. promocija, oglaševanje in komunikacija.

 

Marketinški načrt

Nanaša se lahko na določen produkt ali celotno marketinško strategijo določene organizacije. Ponavadi ta načrt izvira iz podjetniške strategije. Torej, ko vodilni v podjetju odločajo o usmeritvi ali cilju podjetja, se v ta projekt vključi tudi marketinški načrt.

Določeno podjetje lahko proizvaja produkte iz različnih industrij, zato potrebuje resen načrt za prodajo le-teh. Vsako podjetje mora najti pravi način, za porabo svojih omejenih virov.